Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов остро критикува президента Румен Радев

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов остро критикува президента Румен Радев
Коментари Харесай

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов остро критикува президента Румен Радев поради безучастността му към правосъдната система. " Ролята на президента не е да гледа в профил. Всъщност, президентът изживя своя парламентарен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството ", казва Панов в изявление за bTV, което се чака да бъде излъчено в четвъртък. 

" Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството.? Тогава имаше цялостни учредения да се търси отговорност на г-н Цацаров като основен прокурор. Тогава той (Радев) сподели: Крамолите във Висшия правосъден съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на Висш съдебен съвет стана и дневен ред на страната с избора на основния прокурор. Не имам вяра в месиите, тъй като преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изказване, което да е ориентирано към господин Цацаров ", изяснява още Панов. По думите му " ръководещите мислят за правосъдната система, когато отидат в съпротива. Тогава им би трябвало една самостоятелна правосъдна система ".

Панов отхвърля, че ще бъде кандидатът за президент на " Демократична България "  на изборите през ноември. 

7-годишният мандат на Панов отпред на съда изтича през януари следващата година. " Не очаквайте, че ще посоча своя правоприемник, както го направи господин Цацаров за господин Гешев ", споделя Панов.

Утре пленумът на Висшия правосъден съвет ще одобри хронограмата за идния избор на правоприемник на Панов. По всяка възможност процедурата ще бъде открита на 30 септември. А болшинството в съвета, което избра Гешев за основен прокурор, ще може да уточни и идващият ръководител на Върховен касационен съд. Процедурата приключва с президентски декрет.

По информация на най-сериозни шансове за поста към този момент има Красимир Шекерджиев, който преди няколко месеца подаде оставка като член на Висшия правосъден съвет. Шекерджиев, който се върна като арбитър във Върховен касационен съд, е в спор с Лозан Панов за метода, по който се ръководи съда, в никакъв случай не се е конфронтирал с Иван Гешев (който на процедура владее ВСС) и е в положителни връзки с шефа на Върховен административен съд Георги Чолаков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР